Segona Revolució industrial (també coneguda com a Revolució Tecnològica)

La segona revolució industrial se situa generalment entre 1870 i 1914 (el començament de la Primera Guerra Mundial).

  • Esdeveniments: 

– Innovacions anteriors en la fabricació, com ara l’establiment de la indústria de la màquina-eina.

-El desenvolupament de mètodes per a la fabricació de peces intercanviables.

-La invenció del procés Bessemer per produir acer i del sistema Solvay de producció del carbonat de sodi.

Els inicis d’aquest procés els trobem als Estats Units i es va produir també al Regne Unit, França, Alemanya i Japó

La segona revolució industrial es va caracteritzar per l’augment dels nivells de producció mitjançant la introducció de noves fonts d’energia com l’electricitat i el petroli, l’accés a nous materials com l’acer i l’aplicació de noves formes de treball com l’automatització i el treball en cadena. A més, va sorgir un nou tipus de capitalisme: el capitalisme financer, fruit d’una inversió massiva aprofitant els beneficis del primer boom industrial i els fons del sector bancari.

El petroli, va ser estudiat com a font d’energia fins que van obtenir  el combustible de dos nous sistemes de transport: l’automòbil i l’avió. Es va aplicar a la nova indústria del plàstic i en l’obtenció d’energia termoelèctrica.

S’acostuma a explicar l’arrencada de la Revolució Industrial amb la instal·lació de la fàbrica El Vapor Bonaplata, l’any 1833, quan en realitat aquest fet va ser una conseqüència més del gir que feia Catalunya. Tots els invents i avenços tecnològics del vuit-cents van arribar més d’hora que tard a Barcelona

Les colònies industrials són un dels elements més representatius del procés d’industrialització que va viure Catalunya a finals del segle XIX i principis del segle XX. Les comarques del Bages, el Berguedà, Osona, el Ripollès i el Baix Llobregat es van omplir d’uns complexos fabrils que eren autèntics poblets nascuts al voltant d’una fàbrica amb equipaments per als seus treballadors (habitatges i serveis bàsics). La majoria estaven dedicades al tèxtil, però també n’hi va haver de minerals i agrícoles.

File:Industria-textil-historia.jpg
Alazne01


0 comentaris

Deixa un comentari

Avatar placeholder

L'adreça electrònica no es publicarà.